Ik heb een hond gekocht. Wat nu?

Waarop letten bij het ophalen van je hond.
De pup kan zijn moeder verlaten vanaf ongeveer 8 weken. Dan moet de pup door de dierenarts de nodige eerste vaccinatie gekregen hebben. Dit moet vermeld staan in zijn Europees paspoort (het gezondheidsboekje). De hond is moet ook gechipt zijn en de chipnummer wordt ook vermeld in het paspoort. Een stamboom meegeven kan nog niet, enkel een bewijs van de aanvraag van de stamboom. De meeste fokkers geven ook een voorraad hondenvoer mee, zodat je pup niet plots moet overschakelen op ander eten. Haal je hond bij voorkeur ’s morgens af zodat de pup nog overdag kan gewennen aan zijn nieuwe thuis.
Als je (kleine) kinderen hebt moet je hen op voorhand voorbereiden op de komst van de nieuwe hond.
Sommige rassen zijn onderhevig aan erfelijke aandoeningen zoals bv. heupdyslasie. Zorg ervoor dat je pup hierop gecontroleerd is.
Volgens de Europese regels mag je spijtig genoeg een hond in het buitenland pas afhalen na 15 weken. Maak hierover afspraken met je eventuele buitenlandse fokker.

De hond is in huis. Wat nu?
Zorg ervoor dat jouw huis voorzien is op de aankomst van de hond. Zie dat de pup in een rustig huis aankomt. Nodig vrienden en familie niet uit om je hond al op de eerste dag te komen bekijken. Laat hem in alle rust zijn nieuwe thuis onderzoeken en de nieuwe geuren en geluiden die daar bij horen ontdekken.
Het gezin waar hij nu mee samenleeft is helemaal nieuw voor hem en daaraan moet hij gewoon worden. Het duurt even voordat de pup jullie huis als zijn thuis gaat ervaren. Hoe lang dit duurt, is per hond verschillend.
Pups zijn niet meteen zindelijk. Pas op ongeveer 5 maanden heeft hij de volledige controle over zijn blaas. Straf hem niet als hij binnen plast, hij begrijpt je niet als je dat doet. Zorg voor een plas-en poepplek waar je de pup vanaf dag 1 uit kunt laten. Er zijn vier momenten dat je de pup naar buiten moet brengen voor zindelijkheidstraining; na eten, na drinken, na spelen en na slapen. Ook kun je de pup ieder uur buiten zetten als hij wakker is. Vaak geeft een pup aan door snuffelen of rondjes draaien aan dat hij zijn behoefte moet doen. Als je dit gedrag in huis ziet moet je ogenblikkelijk naar buiten met je hond. Als er daar een plasje gedaan wordt beloon je dit meteen met iets lekkers! Zo gaat de pup leren dat het doen van behoefte buiten erg leuk is omdat het wat lekkers oplevert.
Pups zijn gewend om bij de moederhond en broertjes en zusjes te slapen. Nu hij gescheiden van zijn familie is heeft hij je nodig. Zelfs de meest vrijmoedige pup kan angstig worden nu hij in een nieuwe omgeving is geplaatst. Je kan aan de fokker vragen om een doekje met de geur van zijn nest mee te geven. Je kan ook van tevoren bij de fokker een doekje met uw geur afgeven.
Laat jouw pup de eerste dagen niet alleen, zeker niet voor langere tijd. Hij is dit niet gewend en kan nog niet tegen het alleen blijven.
De jonge pup moet gewoon worden aan de wereld om hem heen. Hij moet geuren en geluiden leren kennen en allerhande zaken bekijken en proeven. Dingen die voor ons heel gewoon zijn, zijn voor een pup nog totaal nieuw. Ook wennen aan andere dieren zoals katten, konijnen of een andere honden moet hij nog doen. Alles moet nog bekeken worden zodat hij eraan kan wennen. Soms van dichtbij maar soms vanop een veilige afstand.
Deze socialisatieperiode die loopt tussen 8 en ongeveer 16 weken is van groot belang voor pups omdat ze die niet meer kunnen inhalen. Het is daarom belangrijk om zo vroeg mogelijk (vanaf 8 weken) naar de hondenschool te komen met uw pup. Deze eerste weken zijn van groot belang, maar ook hierna blijft socialiseren een belangrijke rol spelen in de opvoeding van een pup. Deze fase hebben pups nodig om uit te groeien tot stabiele volwassen honden. Maar pas op! Als de pup bloot gesteld wordt aan te veel prikkels kan hij dit niet verwerken. Dan kan hij overprikkeld raken, wat zich kan uiten in abnormaal en extreem gedrag. Jullie huis is nieuw voor hem maar ook de tuin de straat waarin je woont.
Pups bekijken de dingen, luisteren naar geluiden, snuffelen om de geurtjes te ontdekken en proeven dingen om te ontdekken hoe het smaakt. Geef ze de ruimte om dit in hun eigen tempo te doen. 

Als jouw pup de wereld gaat ontdekken is het van groot belang dat dit in kleine stapjes gebeurt. Zorg voor een goede balans tussen de 20 uur slaap die hij nodig heeft en zijn activiteiten. 
Pups hebben veel slaap nodig. Zorg er voor dat er een hondenmandje en/of een bench voor hem klaar staat, zodat hij zich lekker kan terugtrekken om te slapen. De slaapplaats is een rustplek voor uw pup. Het is dan ook aan te raden om hem met rust te laten als hij daar ligt te slapen. Als hij wakker wordt kan er weer geknuffeld of gespeeld worden.
Beweging heeft een pup uiteraard nodig. Het helpt hem om zijn pezen, spieren, botten en gewrichten te ontwikkelen en zo uit te groeien tot een volwassen hond. Na anderhalf tot twee jaar zijn honden volgroeid. Dan hebben ze stevige botten en gewrichten. Tot deze tijd is het dan ook van groot belang om de pup geen overdosis beweging te geven. Houd hier rekening mee met spelen en wandelen! Zorg voor een goede balans tussen voldoende rust en voldoende beweging. Met een pup ga je geen wandeling van een uur maken. Wel kun je hem een aantal keer per dag mee naar buiten nemen. 
Naar de hondschool ga je met je hond zodra je hem in huis hebt. Nog altijd raden sommige dierenartsen aan om pas vanaf 12 weken naar de hondenschool te gaan. Je hond verliest dan een belangrijke periode van socialisatie. Ook jij zelf als baasje kan dan vanaf het begin op de juiste manier aan de opvoeding van uw hond beginnen.
In de hondenschool kan je ook terecht voor de meest diverse problemen met je jonge hond. Denk er wel aan dat de instructeurs specialisten zijn in de opvoeding van je hond, het zijn geen dierenartsen. Zeker bij een pup moet je bij elk probleem dat je vermoedt met de gezondheid van je hond de dierenarts raadplegen.
Op 12 weken moet je hond nog een herhalingsvaccinatie krijgen. Ook later moet je hond nog regelmatig bepaalde inentingen krijgen. Je dierenarts zal je hierover alles kunnen vertellen.